26 år av hockey på skärmen

Nyligen släpptes NHL 18, som är den 27:e upplagan av Electronic Arts storsäljare, NHL. Många är vi som genom åren suttit framför tv:n eller datorn och febrilt försökt få pucken i nät. Med tanke på att det i år också gått hela 26 år sedan det första spelet i serien kom kan det vara läge att se lite på NHL-seriens resa från det första spelet fram till i dag.

Det är nästan svårt att föreställa sig hur oerhört stor utvecklingen varit sedan de första spelen i NHL-serien kom i början av 1990-talet. På den tiden kunde man till exempel endast spela i ett uppifrånperspektiv. Många minns nog också slagsmålen i de tidiga upplagorna som i ärlighetens namn var en av de absoluta höjdpunkterna med NHLspelen.

I dag är möjligheterna enorma samtidigt som man inte bara kan spela med lag i NHL utan även med lag från andra ligor. I NHL 18 är det till exempel för första gången möjligt att spela med lag från hockeyallsvenskan.

En hel del minns säkert också att det släpptes två versioner som i princip var identiska med NHL-serien, nämligen Elitserien 95 och Elitserien 96.

Alla lag från SHL finns också med i NHL 18. Högst rankad av alla SHL-spelare i NHL 18 är Växjös målvakt Viktor Fasth medan högst rankade utespelare är Frölundas 17-årige supertalang Rasmus Dahlin, som nästa sommar kan komma att bli förste svensk på 29 år att väljas först i NHL-draften

Source: NHL 18 via Facebook

Första upplagan av NHL-serien, som kort och gott hette NHL Hockey, släpptes år 1991 med dåvarande Los Angeles Kings-målvakten Glenn Healey på omslaget. NHL Hockey fanns endast tillgängligt för SEGA Mega Drive, men redan följande år när uppföljaren i form av NHLPA Hockey ’93 släpptes gick spelet också att få till Super Nintendo.

När NHL 97 släpptes hösten 1996 var det något av en milstolpe i NHL-serien eftersom detta var den första upplagan med 3D-grafik och även den första med kommentatorer. NHL 97 var också det första spelet i serien som gick att få till Playstation och som även hade med landslag, dock endast USA, Kanada och Ryssland. Övriga två lag bestod av ett urval av de bästa europeiska spelarna.

För oss svenskar var det förstås lite extra roligt när NHL 94 kom eftersom Tomas Sandström, som på den tiden spelade i Los Angeles Kings, fanns på omslaget. Genom åren har ytterligare två svenskar hamnat på omslaget, Peter Forsberg på omslaget till NHL 98 och Markus Näslund på omslaget till NHL 2005.

På omslaget till årets upplaga finns förvisso ingen svensk, men vi kan i alla fall glädja oss åt att Ottawa Senators Erik Karlsson är rankad som NHL:s bäste back i NHL 18.

Vem återfinns då på uppslaget till NHL 18? Jo, ingen mindre än Edmonton Oilers stjärncenter Connor McDavid.


Inga fler artiklar