En enkelbiljett till Stardew Valley, tack

Just nu råder det ingen brist på olika typer av spel inom all dess former och idéer. Det finns strategispel, förstaperssonskjutare, rally, sport – allt man kan tänka sig. Vardagssimulatorer finns även dessa representerade, och jag tänkte att jag skulle ge det omtalade Stardew Valley ett försök.

I spelet axlar man rollen som en skräddarsydd löneslav åt ett ansiktslöst företag som en dag fått nog av sitt dränerande arbete. Lyckligtvis får man ärva en bondgård i det pittoreskt charmiga Stardew Valley, ett liten samhälle långt borta från stadens buller och brus. Väl framme möts man av en övervuxen gård, så ens arbete är verkligen serverat på ett oputsat fat.

Per recenserade faktiskt spelet för något år sedan och överröste det med komplimanger – och jag är beredd att hålla med. Stardew Valley är förtrollande bra och gripande. Konstycket att förvandla vardagstristess och slentrianmässigt arbete till ett spännande, belönande moment är fascinerande för mig. Som ett stort fan av Animal Crossing-serien från Nintendo var detta som handen i handsken och jag köpet det givetvis till min nu ett år gamla Nintendo Switch (det var hemskt vad tiden går).

Till en början är ens gård helt igenvuxen, men leder till att man själv kan forma den efter eget tycke.

Tid är även ett centralt tema i Stardew, man ska hinna med så mycket som möjligt under en dag för att maximera sin farm. Att få in ett stadigt flöde av pengar är a och o då man måste använda pengar för att köpa nya grödor, uppgradera sin farm, boskap och allt annat som hör livet på landet till. Emellan allt detta ska man även försöka att balansera in ett privatliv där man kan bli vän med lokalbefolkningen och kanske finna sitt livs kärlek. Dessutom finns det en gruva med flertalet nivåer där man möter monster och finner skatter med gameplay likt klassiska The Legend of Zelda: A Link to the Past, så det är ett verkligen fullproppat spel för en relativt billig peng.

Jag har inte spelat alltför länge och har precis nått vintern på min lilla farm där jag har höns och kor, det konstanta ändrandet av säsonger, grödor och händelser i byn får spelet att hålla sig förvånansvärt fräscht. Nu hoppas jag att snart få ihop det med byns kreativa ensling Leah som bor i ett charmigt hus intill floden, man kan ju alltid drömma.

Inga fler artiklar