En nybörjarguide till Splatoon 2: så spelar du

Välkommen till den första delen (av fem) i vår nybörjarguide till Splatoon 2. Idag går vi igenom de olika spellägena som spelet innehåller, när dessa finns tillgängliga och hur du levlar upp i de olika spellägena.

De olika spellägena

Splatoon 2 är en lagbaserad tredjepersonsskjutare, exklusiv för Nintendo Switch, som handlar om att besegra motståndarlaget genom att skjuta färg. Lika viktigt som det är att skjuta på fienderna, ibland till och med viktigare, är att färga banorna i ditt eget lags färg.

Förutom att man använder diverse fantasifulla vapen för att skjuta färg omkring sig har spelet ytterligare en grundläggande gimmick: när som helst kan man byta mellan karaktärens två former squid (bläckfisk) och inkling (barn).

Som barn kan man använda sina vapen, vilket man inte kan som bläckfisk. Som bläckfisk kan man dock snabbt simma genom det egna lagets färg, och till och med röra sig upp för väggar om de färgats i det egna lagets färg! Dessutom fyller man på färg till sitt vapen när man är bläckfisk, så att ständigt byta fram och tillbaka mellan squid och inkling är ett måste.

Det finns sex olika sätt att spela i Splatoon 2: standardläget Turf War, de tre rankade lägena Tower Control, Rainmaker och Splat Zones, enspelarkampajen (Hero Mode), och co-op-läget Salmon Run. Förutom enspelarkampanjen går alla spellägen att spela så väl online som i ett lokalt nätverk. Det finns ingen split screen i spelet så tänker du spela lokalt så måste varje spelare ha sin egen Switch och en kopia av spelet.

I standardläget Turf War spelar man fyra mot fyra. Det vinnande laget är det som har färgat störst del av banans mark i sitt eget lags färg när de tre minuterna är över. Man får visserligen veta efter matchen hur många fiender man skjutit ner, men det är alltså inte detta som ger segern. Nu är det ändå vanligtvis en bra idé att skjuta ner motståndarna, då det innebär att de måste respawna, och är borta från matchen i ungefär femton sekunder. Men om man bara siktar in sig på motståndarna och glömmer bort att spreja ner marken är det stor risk att man missar segern. Man får inga poäng för att spreja ner väggarna med färg, men det kan ge en taktiska fördelar genom att man kan ta sig upp till högre mark.

Även i de tre rankade lägena spelar man i lag om fyra mot fyra. Man spelar på samma banor som i Turf War, men små detaljer på banorna skiljer sig åt beroende på spelläge.

I Tower Control gäller det att leda ett torn genom en förutbestämd bana in i hjärtat av fiendens halva av banan.

Rainmaker påminner om Tower Control, men det man ska bära in i hjärtat av fiendens halva av banan är ett gyllene föremål, den så kallade Rainmakern. Skillnaden är att här finns det ingen förutbestämd väg utan du kan röra dig fritt med Rainmakern när du fått tag i den, vilket gör att det ofta finns två eller tre vägar att välja mellan. Glöm heller inte bort att Rainmakern kan användas som ett något trögt men synnerligen kraftfullt vapen.

Splat Zones påminner om Turf War, men här är det bara ett mindre område mitt i banan som ska färgas i de egna lagets färg, vilket leder till att matcherna utformas till ett veritabelt krig mitt i banan, istället för som över hela banan som i Turf War. I Spalt Zones gäller det dock inte att ha mest färgad mark när slutsignalen ljuder; här är det istället en räknare som räknar ner mot noll varje gång ditt lag har kontrollen över området, och det gäller att ha kontrollen så länge att ditt lags mätare når noll före motståndarlaget lyckas med detsamma.

I de rankade lägena online spelar man ensam och lottas in i matcher med spelare med samma ranking. Vill du spela dessa lägen online som ett lag bestående av fyra vänner från din vännerlista, så väljer man League Battle. (Man kan även spela League Battle som två personer på din vännerlista. Då kommer du och din vän att lottas ihop med två andra personer som spelar tillsammans, och ni skapar således ett lag om fyra.)

Enspelarkampanjen (Hero Mode) har ingen story att prata om, utan är upplagd som en antal banor med en rad utmaningar med stigande svårighetsgrad som du ska klara av. Även om enspelarkampanjen är rätt underhållande, är den mest till för att du ska lära dig styrningen, lära dig byta mellan squid och inkling på bästa sätt, och lära dig använda de olika sorterna av vapnen som finns i spelet. Bosstriderna är dock fantasifulla och häftiga.

Salmon Run är ett horde-liknande läge, där fyra spelare samarbetar på en liten ö. Målet är att under tidspress samla så många gyllene ägg som möjligt. De gyllene äggen får man genom att besegra bossar som attackerar ön tillsammans med vågor av mindre fiender. Varje match består av tre allt svårare omgångar.

Om vi ska rangordna de olika lägena utifrån hur intensiva de är så är Salmon Run det mest intensiva, sedan kommer de tre rankade lägena, sedan Turf War, och sist enspelarkampanjen som är en ganska avslappnad historia i jämförelse med de andra lägena.

Online och lokalt spelande

Splatoon 2 är utformat för att framför allt spelas online, men alla spellägen fungerar även lokalt. I och med att det inte finns någon split screen i spelet, så måste du samla ihop en grupp om åtta vänner med var sin Switch och var sin kopia av spelet för att få ihop en komplett match, och det är naturligtvis inte det lättaste. Men lyckas du arrangera ett lokalt spelmöte på din ort så går det alldeles utmärkt att spela åtta spelare via LAN eller wireless play. Salmon Run kan spelas lokalt med två till fyra spelare, så det läget är det enklaste att få ihop en hyfsad uppställning till för lokalt multi-spelande.

Så levlar du upp

Standardläget Turf War finns tillgängligt när du startar spelet för första gången. Du börjar på Level 1 och genom att spela Turf War och de tre rankade lägena får du poäng som gör att du kan levla upp till som högst level 50. Du får mer poäng när du vinner matcher, men du kan även få lite poäng när du förlorar. Du kan inte förlora poäng eller gå ner i level, utan du kan bara upp i level.

När du når level 10 låser du upp de tre rankade lägena. Förutom att ge poäng till det huvudsakliga levelsystemet har även de tre rankade lägena sitt varsitt eget ranking-system. Du börjar på C- i alla tre lägena och kämpar dig upp genom bokstavssystemet. Förlorar du för många matcher innan du hinner gå upp i level kommer du att gå ner i level.

När du nått B- i något av de tre rankade lägena låser du upp League Battle.

Det vapen du börjar spelet med är en Splattershot Jr. När du nått level 2 kan du börja att köpa vapen från vapenaffären. För varje numrerad level du går upp i kommer nya vapen att finnas tillgängliga i butiken, upp till level 30.

De tre andra affärerna – de för huvudbonader, tröjor och skor som ger dig bonusar i striderna – öppnas för dig när du nått level 4.

Även Salmon Run blir tillgängligt efter att du nått level 4. Salmon Run har ett eget rankingsystem. Här kan du både gå upp i level om ni under flera matcher lyckas nå uppdragets mål, och gå ner i level om du misslyckas flera gånger på raken. Lyckas ni nästan i ett uppdrag så blir rankingen oförändrad. Ju högre ranking desto högre svårighetsgrad blir det på utmaningarna. (Men å andra sidan får du också spela med allt bättre medspelare.)

Varje omgång i Salmon Run ger också belöningspoäng som ger speciella belöningar, som går att hämta ut i en lucka bredvid ingången till läget. Här kan du såväl få pengar, som spelmässiga bonusar och nya kläder.

De olika lägenas tillgänglighet

Turf War finns alltid tillgängligt. Det är dock bara två banor som är tillgängliga åt gången. De två banorna byts ut mot två andra med två timmars mellanrum.

Det är bara ett av de rankade lägena som är tillgängligt åt gången. De byts ut med två timmars mellanrum, och ett nytt läge av de tre blir tillgängligt. Även här är det två banor tillgängliga åt gången.

Salmon Run är tillgängligt ungefär varannan dag. Till skillnad från de andra lägena får du inte välja vapen själv, utan spelet tilldelar dig ett vapen.

Under tiden som Salmon Run är öppet kan du samla poäng för att få bonusbelöningarna. Ju högre ranking du kommit upp i desto mer belöningspoäng får du för varje klarat uppdrag. När tiden är över nollställs räkningen igen, och du får börja om på noll igen i jakten på belöningar nästa gång Salmon Run blir tillgängligt.

Kommande delar:

I del 2 så kommer vi att bjuda på tips och tricks som är bra att veta för att komma igång med kampen online och besegra motståndet.

I del 3 tittar vi närmare på torget som är spelets hubb; dess tre lobbys och fyra affärer och andra aktiviteter.

I del 4 ser vi närmare på spelets kläder och dess förmågor.

Och i del 5 ser vi närmare på Splatoon 2s stora festlighet – Splatfest.

Inga fler artiklar