En nybörjarguide till Splatoon 2: Splatfest

Välkommen till den femte och sista delen i vår nybörjarguide till Splatoon 2. Idag kollar vi in inklingarnas största festlighet, det månatliga spektaklet Splatfesten!

En gång i månaden förvandlas Inkopolis Square till en enda stor fest – Splatfesten! Nu är spelet en fest även i vanliga fall, kanske till och med en större fest när inte Splatfesten pågår, men vi återkommer till det senare.

Då det är Splatoon 2 vi pratar om så består Splatfesten naturligtvis av en tävling, och tävlingen går ut på att avgöra de viktigaste frågorna som mänskligheten, förlåt inklingarna, alltid undrat över. Den första Splatfesten i juli stod kampen mellan vilket som är bäst av tårta och glass, den i augusti stod det mellan majonnäs och ketchup, den i september stod mellan vilken superkraft som är bäst mellan att kunna flyga eller vara osynlig. Och oktobers Splatfest handlar om… eh, toalettpapper. Ja, hur hänger man egentligen toalettpapperet – med snibben fram eller snibben bak?

För att kunna vara med i Splatfesten väljer man sida i terminalen på torget, och så fort festen slår upp portarna är det bara att ge sig ut online för sitt lags räkning. Splatfesten pågår under tjugofyra timmar, från klockan 16.00 på lördagen till 16.00 på söndagen. Tävlingen avgörs i Turf War. Man kan antingen spela ensam, och lottas ihop med okända på samma sida, eller bilda ett lag av personer på sin vännerlista, och spela mot andra lag som valt den andra sidan.

Den vinnande sidan avgörs av tre olika kategorier – vilken sida som fått mest deltagare, vilken sida som vunnit flesta matcher med lag bestående av ensamspelande spelare, och vilken sida som vunnit flest matcher med lag bestående av färdiga lag.

En vecka innan Splatfesten går av stapeln så kan du börja med att ladda upp inför festen med att välja lag och hämta ut din Splatfest T-shirt. Splatfest T-shirten är ett speciellt plagg som du måste ha på dig under själva Splatfesten. Efter Splatfesten måste du dock lämna tillbaka T-shirten. Precis som andra plagg så måste du levla upp underegenskaperna på Splatfest T-shirten, så det är en god idé att hämta ut plagget i god tid, så att du hinner låsa upp alla under egenskaperna innan själva Splatfesten börjar.

I och med att det bara kostar 2000 guldmynt att rensa Splatfest T-shirten från underegenskaper hos Murch, mot 20000 för andra plagg, så kan man använda den för att farma egenskapsfragment om man har dåligt med pengar.

Splatfesten har ett eget levelsystem som bara gäller för den aktuella Splatfesten. Vad får man då för belöning för att man varit duktig i tävlingen på festen? Jo, man får Supersniglar! Dessa härliga sniglar som gör att du kan lotta om underegenskaperna på klädesplagg hos handelsmannen Murch, eller lägga till platser för underegenskaper på klädesplagg som inte har alla tre platserna upplåsta. Sådana sniglar måste man ju ha!

Men vad är då problemet med Splatfesten, som jag antydde tidigare? Splatoon 2 har i vanliga fall ett alldeles utmärkt matchmakingsystem som brukar kunna sätta ihop jämna lag i alla olika spellägen. Blir det någon riktigt ojämn match beror det oftast på att någon spelare loggat ut i förväg.

De två senaste Splatfesterna har det dock varit riktigt risig matchmaking. Den senaste Splatfesten spelade jag två matcher som var någorlunda jämna och ungefär femton matcher, där antingen mitt lag eller det andra laget var helt överlägsna. Så det var varken kul att vinna eller förlora, när matcherna i stort sätt var avgjorda på förväg. Splatoon 2 var helt enkelt inte lika roligt att spela som vanligt, och feststämningen uteblev helt.

Jag hoppas verkligen att Nintendo har fixat de problemen till den här gången. För en fest ska ju vara festlig, och jag behöver nya Supersniglar!

Så levla upp din T-shirt, rulla upp ditt toalettpapper, och gör dig redo för ännu en jättefest på Inkopolis Square. Jag kommer att vara där. Kommer du?

Fotnot: Det var glass som vann över tårta, majonnäs över ketchup, och flyga som vann över osynlighet.

Tidigare delar:

I del 1 såg vi närmare på de olika spellägena, när de finns tillgängliga och hur du levlar upp.

I del 2 så bjöd vi på tips och tricks som är bra att veta för att komma igång med kampen online och besegra motståndet.

I del 3 såg vi närmare på torget som är spelets hubb; dess tre lobbys och fyra affärer och andra aktiviteter.

I del 4 såg vi närmare på spelets kläder och dess förmågor.

 

Inga fler artiklar