Heroes of the Storm: Blaze

Den älskade Starcraft-enheten Firebat gör äntligen sin hett (ha-ha) efterlängtade debut i Blizzards ständigt förbättrande MOBA Heroes of the Storm.

Som några få andra karaktärer är Blaze en något ”påhittad” karaktär för att ge ett ansikte åt en massproducerad arméenhet, till skillnad från ikoniska hjältar och skurkar – men denna eldiga pyroman är väldigt charmerande med sina fyndiga ordvitsar, som alla naturligtvis handlar om eld. Med en design som genast kommenderar respekt, en svulstig futuristisk rymdrustning i klass med Raynor och Tychus fast betydligt maffigare.

Blaze är en warrior som med bravur fyller rollen som tank åt laget. Med sina eldkastare sprider han eld och förödelse runt sig och kan låsa ner områden med brinnande oljefläckar och skada flera fiender samtidigt. Blazes framgång, och dig som spelar honom, är att effektivt använda sig av hans trait pyromania vilken vår firebaten att fatta eld, få 25% armor och skada fiender som är nära honom. Den relativt långa cooldownen på pyromania (90 sekunder) motverkas med Blazes q, flame stream – vilket skickar ut två flammor ur vardera arm på hans rustning. När en fiendehjälte blir träffad av flame stream sänks cooldownen på traiten med fem sekunder, per träffad hjälte OCH per flame stream – då bägge projektilerna räknas som separata enheter kan man alltså få max tio sekunder reducerad cooldown genom att träffa en enstaka fiendehjälte. Max alltså femtio sekunder om man lyckas träffa hela fiendelaget med en fet flame stream, galet.
Med w, oil spill, kastar man ut en stor fläck olja i en rak linje från utgångspunkten man valt i valfri riktning. Fiender som befinner sig i oljan får sin rörelsehastighet sänkt med hela 40%  så länge de befinner sig i den svarta sörjan. Oljan ligger kvar i fem sekunder men kan tändas på med flame stream för att skapa ett otrevligt brinnande område man ogärna vill befinna sig i – om man inte är Blaze själv då, som blir läkt av elden. Eftersom fienden helst vill springa ur detta brinnande inferno kan man med hjälp av e, jet propulsion, efter en kort stund tackla fienden och stunna dem i lite mer än drygt en sekund. Så en skicklig Blaze-spelare använder sig smart och dödligt av hans ogästvänliga eld för att steka motståndet och läka sig själv medans man ger motståndet pisk. En spelstil som faller mig helt i smaken.

Pricken över i:et är dock Blazes bägge heroic-val på nivå tio. Antingen kan man välja combustion som efter en kort tid spränger området kring den bepansrade dödsmaskinen och skadar fienden en del och saktar ner dem med 60%. Haken är dock att man kan ladda upp förmågan i upp till fem sekunder, och ju längre man laddar desto mer skadar Blaze och desto längre blir fienden nedsaktad. Blaze rör sig dessutom 80% saktare under tiden combustion laddas, så använd den smart. Det andra valet av heroic är den ultracharmiga bunker drop, vilket gör vad det låter som – trollar fram en bepansrad bunker för Blaze och hans lagkamrater att hoppa in i. Bunken håller i upp till tio sekunder eller tills den blir sönderslagen och alla som befinner sig inuti bunkern går inte att skada. Med skicklighet och förutseende kan man smidigt undvika förödande attacker som Falstads hinterland blast, Hanzos dragonstrike och andra starka attacker.

Blaze redan fantastiska förmågor går att vässa och skärpa med hjälp av talangval för att förstärka hans överlevnadsförmåga, skada eller nedsättande effekter för fiendelaget. Själv älskar jag den spelstil Blaze tar till bordet – en svulstig kämpe som delar ut bra med smisk och är svår att ha ihjäl. Hans självläkande faktor och förmåga att få armor på beställning gör honom knepig för fiendelaget att dräpa och lättare för dina medspelare att plocka viktiga kills. Passa dig bara för hjältar med hög mobilitet såsom Valla, Genji och Tracer då de enkelt kan skapa stora luckor mellan sig själva och Blaze. Missar man dessutom Blazes viktiga förmågor såsom tacklingen eller oljefläcken kommer fienden lätt undan och du blir ståendes där med din fläskiga rustning utan någon att grilla.

Jag visste egentligen inte hur mycket jag saknade pyromanen i mitt liv innan jag fick chansen att fräsa på grillen. I Blizzards massiva karaktärsgalleri är det ibland enkelt att glömma bort att dessa titaner står på dessa ansiktslösa fotsoldaternas axlar – men nu är det Blazes tur att bränna upp motståndet.

Inga fler artiklar