Bakom rosfärgade glasögon

Nostalgi är ett märkligt begrepp. Det kan få oss att komma ihåg saker som mycket bättre än vad de egentligen var, och som en självnämnd retro-gamer har jag själv minnen av de fantastiska spel jag spelade när jag växte upp, vilket även gör att jag dras mot nya spel i samma retrostil. Spel som Shovel Knight och även modernare spel som Yooka-Laylee.

Just de två spelen har dock en liten intressant skillnad. Det ena är väldigt uppskattat som ett retrospel, en fantastisk tillbakablick på en svunnen tid, medan det andra har fått många klagomål gällande vissa mekaniker och kameran, att det är sämre än spelet det är baserat på.

Här är dock saken, Shovel Knight är hur vi tror att spelen var förr genom våra rosfärgade glasögon, medan Yooka Laylee är nästan exakt som Banjo-Kazooie var, kamera och allting.

Det finns flera saker som folk har förträngt eller glömt gällande deras spel från barndomen, och Shovel Knight har antingen förändrat eller tagit bort dem helt, vilket gör att spelet upplevs på samma sätt som vi kommer ihåg att det gjorde förr, även fast det är mycket mer modernt i sitt upplägg än från den era det har sin inspiration från.

Och sedan har vi Yooka-Laylee. Här fattades beslutet att göra spelet som fans sade att de ville ha, ett nytt Banjo-Kazooie. Många av de som har längtat efter detta spel och älskade dess föregångare har dock inte spelat det på flera, flera år, och här kommer glasögonen in igen.

De säger att spelet är dåligt, att det är sämre än Banjo-Kazooie och inte vad de kommer ihåg. Antagligen för att de kommer ihåg fel. Yooka-Laylee känns så mycket som Banjo-Kazooie att det lika gärna kan vara Banjo-Threeie, vilket var vad fansen sade att de ville ha. Men det var inte det de egentligen ville ha, de vill ha ett Banjo-Kazooie som de kommer ihåg det, inte som det faktiskt var, alltså med de förbättringar och ändringar som vi är vana med i moderna spel.

Så vad jag vill ha sagt med detta är att vad vi kommer ihåg är inte vad vi hade. Vi har vuxit i takt med vårt medium och vi har ändrats tillsammans, och för alla fel vi ser idag så kommer vi ihåg tiden då vi satt på golvet framför våran TV och förundrades över vad vi såg, då allt var nytt och spännande! Så var försiktig med vad du önskar dig. Även fast du får det du önskar, så är det inte säkert att du får det du vill ha.

Inga fler artiklar