Heroes of the Storm: D.Va

Lagom till Overwatchs ettårsjubileum anländer den superpopulära, charmiga koreanskan Hana ”D.Va” Song till Blizzards maskot-fest Heroes of the Storm. Precis som i Overwatch är hon är en sorts tank som specialiserar på att lindra skada och vara allmänt störande samt i vägen för fienden.

På 2up.se har vi hårdspelat de nya karaktärerna i Heroes of the Storm – och D.Va är inget undantag.

Det som särskiljer D.Va ifrån tidigare släppta hjältar är att hon har två olika lägen, ett där hon styr sin mech och en där hon ränner runt på backen – återigen, precis som i Overwatch. Detta dynamiska spelupplägg får henne att kännas fräsch och varierande ifrån vad jag tidigare sett i the Nexus. I mech-form gör rör hon sig sakta, väldigt sakta – segare än vanliga hjältar faktiskt. Detta åtgärdas med henens q-förmåga ”boosters” som får hennes mech att flyga supersnabbt och knuffa fiender ur vägen, perfekt för att stoppa flyende Chromies, Gul’Dans och andra immobila hjältar.

Likt Tracer och Lució kan D.Va skjuta medan hon rör sig, vilket dessutom skadar närstående fiender. Detta gör att man enkelt kan ställa sig framför fiender och hindra deras framfart genom så kallad ”body blocking” – ett av D.Vas mest framstående egenskaper. Med ”w” sätter hennes robot ut en ”defense matrix” som minskar skadan för fiender inom matrixens konliknande form med 75 procent, ett saftigt skydd alltså.

Genom att ta och åsamka skada bygger D.Va upp sin e-förmåga ”self-destruct” som efter några sekunder spränger hennes mech för massiv skada. Detta går att göra i samband med boost-förmågan för att lättare jaga ned flyende fiender eller för att splittra fiendens gruppering. När man spränger mechen självmant eller om den går sönder av skada är D.Va i sin så kallad pilotform och springer runt på banan själv. I detta läget går det bara att skjuta vanliga attacker, som gör en respektabel skada i snabb takt, för att minska cooldownen på att kalla in en ny mech.

I nivå 10 får man välja mellan att förbättra D.Va i mech- eller pilotform. Den ena förmågan, ”bunny hop” får mechen att hoppa upp-och ned som en kanin och saktar ned fiender inom en kort radie – perfekt om man har en Thrall eller Butcher i sitt lag för att enkelt plocka kills. Den andra förmågan är ”big shot” som låter D.Va avfyra ett kraftigt, långt skott i pilotform. Med sin korta cooldown på tre sekunder och höga skada bygger man snabbt upp en ny mech, vilket alltid är välkommet. Bägge heroicsen känns väldesignade och användbara, är jag ensam tank spelar jag helst med bunny hop och annars spelar jag med big shot.

Eftersom D.Vas mech bara ger hälften så mycket erfarenhetspoäng för motståndarlaget är det inte så farligt att låta den gå sönder, vilket leder till en sorts Murky-liknande spelstil. Att vara irriterande och aldrig riktigt helt försvinna. Förstörs mechen är jag snabbt tillbaka och skjuter på fienden likt en ilsken geting – för D.Va gör ont i pilotform.

Jag bygger D.Va olika beroende på vilka fiender jag möter och vilka jag själv har i mitt lag, givetvis. Men det känns alltid värt att sätta i ”hit the nitrous” på nivå ett för att få en extra snabb boost då D.Va är så seg i mechform. I nivå sju är också ”coming through” ett säkert val som ökar hur långt fiender knuffas tillbaka av ens boost. Talangvalen på nivå 16 är alltid spännande och kraftfulla då man får välja mellan att låta D.Va få en kullerbytta i pilotform för att lättare akta sig när hon är sårbar, men det går även att sätta i den kaxigt nämnda talangen ”gg,wp” som ökar hennes skada i pilotform OCH ger henne en ny mech så fort hon är med och dräper en fiendehjälte.

Allt som allt är jag jättenöjd med hur D.Va översattes till HotS och hennes spydiga, lekfulla attityd är intakt. Som fiktivt professionell Starcraft-spelare är det roligt att höra hennes dialoger med hjältar såsom Artanis, Kerrigan och Raynor. Spela D.Va om fienden har stationära, auto-attackbaserade hjältar såsom Raynor och Zul’Jin för att få bra värde ur defense matrix – men undvik att spela henne om fienden har Jaina eller mycket stuns, slows och annat hemskt som enkelt låser fast D.Va och gör henne till ett enkelt byte.

Inga fler artiklar